Opleidingen en studiedagen

Regels voor het publiceren van studiedagen en opleidingen

Welke opleidingen en studiedagen kunnen op de website van de BVRGS geplaatst worden?

  • Opleidingen en studiedagen die direct van belang zijn voor relatie- en gezinstherapeuten/systeemtherapeuten. Het onderwerp relatie- en gezinstherapie of systeemtherapie dient uitdrukkelijk vermeld te zijn in het doel van de studiedag/opleiding.
  • Langdurende opleidingen van meer dan 5 dagen komen niet in aanmerking voor publicatie op de website.

Over het verrijken van de eigen praktijk en het exploreren van je professionele identiteit

STUDIEDAG  BVRGS

Over het verrijken van de eigen praktijk en het exploreren van je professionele identiteit

Sylvia London

Grupo Campos Elíseos, México

16 maart 2018

BluePoint Antwerpen – Filip Williotstraat 9, Berchem

Vanuit een collaboratief perspectief is therapie een unieke kans om dialogische conversaties en samenwerkingsgerichte relaties aan te gaan. Daarbij gidsen persoonlijke en professionele ervaringen de therapeut. Zij ondersteunen de keuzes die gemaakt worden en de wijze waarop de professionele identiteit vorm krijgt.

Tijdens deze studiedag worden deelnemers uitgenodigd om te reflecteren op hoe persoonlijke en professionele ervaringen hun therapeutische praktijk en filosofisch-ethische positie beïnvloeden. Bij welke theoretische kaders, en technieken voelt de systeemtherapeut zich comfortabel? Wat is therapeutisch bruikbaar?

Door theoretische introducties, oefeningen, collegiale uitwisselingen, reflecties en een life consultatie word je gestimuleerd om te kijken naar de eigen ontwikkeling als therapeut en de wijze waarop overtuigingen en waarden je therapeutische relaties en eigen positionering informeren. Het beloofd een boeiend dag te worden voor therapeuten die durven stilstaan bij de eigen therapeutische stijl, mogelijkheden en valkuilen om van daaruit het eigen repertoire te vergroten.  

Voertaal: Engels

 

PROGRAMMA

9.00  –  9.30 u.     Onthaal
9.30  –  10.00 u.   Welkom en inleiding door Gilbert Lemmens, voorzitter BVRGS
10.00  – 11.15 u   Plenaire lezing door Sylvia London
11.15 - 11.45 u.    Koffiepauze
11.45 – 12.30 u.   Oefeningen

12.30 – 13.30 u.   Lunch

13.30 – 15.00 u.   Life Consultatie
15.00 - 15.30 u.    Koffiepauze
15.30 – 16.15 u.   Reflecties
16.15 – 16.30 u.   Afsluiting

16.30 - 17.30 u.   Receptie

 

INSCHRIJVEN:

Inschrijven via de website van de BVRGS
Uw inschrijving is pas bevestigd nadat wij uw inschrijvingsgeld hebben ontvangen.
Inschrijvingsgeld storten op het rekeningnummer van de BVRGS:
IBAN: BE43 0688 9837 2601 / BIC: GKCCBEBB met vermelden van uw naam en “Studiedag met Sylvia London”.

Accreditering voor artsen werd aangevraagd

Inschrijvingsgeld:

- Niet-Leden BVRGS:                                                                   € 130
- Leden BVRGS:                                                                          €   90
- In opleiding bij een BVRGS-erkend opleiding als systemisch
counselor of RGT/S (met vermelden van het opleidingsinstituut)   €   90

 

Sylvia London, M.A.,LMFT

Sylvia is erkend systeemtherapeut, mede oprichter en staflid van Grupo Campos Eliseos (GCE), Mexico City. Zij is geïnteresseerd in de toepassingen van postmoderne en sociaal constructionistische ideeën in diverse settingen. Sylvia  heeft 25 jaar ervaring in het werkveld, als  supervisor en opleider in de (geestelijke) gezondheidszorg, en als coach voor scholen en organisaties. Zij is verbonden aan het Houston Galveston Instituut , het Taos Instituut  en de Universidad de las Americas in Mexico City.  Sylvia geeft wereldwijd workshops, lezingen en trainingen. 

STUDIEDAG - LEVEN THERAPEUT WERK

Een anti-burn-out studiedag over de therapeut als mens en over de mens als therapeut

Gasten:

Bruno Hillewaere
Flip Jan van Oenen
Ellen Reymers
Fariba Rhmati
Peter Rober
Greet Spingaer

Ze zullen aan de hand van door hen zelf geselecteerde videoclips  geïnterviewd worden over hun leven, hun werk en de relatie tussen die twee.

Volgens het concept van het programma zomergasten van de VPRO zullen de gasten geïnterviewd worden door:
 

  • Constant Meijer
    (journalist en voormalig hoofdredacteur theatervakblad Theatermaker)
  • Justine van Lawick
    (relatie en gezinstherapeut en medeoprichtster Lorentzhuis)

Deze dag vol persoonlijke, ontroerende, humoristische en inspirerende beelden en verhalen zal de gasten en hun werk van een kant laten zien die u nog niet eerder zag.

Practisch:

Dag: 19 januari 2018
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 43 te Amsterdam
Van 9.30 tot 17 uur
Kosten: € 97,50 inclusief lunch
INSCHRIJVEN op http://lorentzhuis.nl/index.php/symposia/leven_therapeut_werk/

 

Reizen van het bekende naar het onbekende

Feest bij Leren Over Leven!

Een boeiende dag met interview van de pioniers van Leren Over Leven gevolgd door een feestelijke lunch, vervolgens een prachtige eigentijdse theatervoorstelling en als afsluiter een hapje en drankje.

Meer informatie en inschrijven via de website van Leren over Leven

Symposium Maurizio Andolfi 15 en 16 november 2017

15 en 16 november organiseren “ De Rotterdamse Kring” en “Kennisprt” een symposium met Maurizio Andolfi, welke zal plaatsvinden in de CHE (christelijke hogeschool Ede), te Ede parkeren

“VAN ONTWRICHTING NAAR VERBINDING”
MAURIZIO ANDOLFI

AANMELDEN

Accreditatie is aangevraagd bij de NVRG en de SKJ

Bij veel moderne gezinnen is sprake van forse ontwrichting. In onze maatschappij, inclusief de hulpverlening, is er een sterke nadruk gekomen op het controleren en individualiseren van problemen, waarbij de context (gezin, familie, school, buurt) gemakkelijk uit het oog wordt verloren. Hiermee gaat de verbinding vaak verloren.
Maurizio Andolfi richt zich vooral op de bronnen van gezinnen, families en sociale contexten (vrienden, scholen) met zijn intergenerationele gezinstherapie en daarmee weet hij aan te sluiten bij de leefwereld en competenties van de aangemelde cliënt en diens gezin/ familie. Als “teacher in the school of life”, zoekt hij naar verbinding, herstel en ontwikkeling in gezinnen, waarbij hij het belang benadrukt om tenminste drie generaties te betrekken bij de behandeling. Andolfi is van mening dat elk probleem van het kind/ de adolescent ook een gezinsprobleem is en hij benadrukt het belang van de eigen stem van de cliënt en diens competenties.
Al meer dan 30 jaar weet Andolfi in ons land en wereldwijd hulpverleners te inspireren met zijn bijzondere manier van werken.

Tijdens het symposium zal Andolfi zijn werkwijze toelichten aan de hand van video fragmenten en zal er een mogelijkheid zijn voor live-consultatie bij een gezin.

Professor Maurizio Andolfi, kinderpsychiater, gezinspsychotherapeut en geboren in Italie, heeft zijn opleiding genoten in Amerika bij de pioniers van de gezinstherapie (Bateson, Bowen, Whitaker, Minuchin, Ackerman, Satir e.a.). Oprichter en directeur van de Accademia di Psicoterapia di Famiglia in Rome, hoofdredacteur van het tijdschrift Terapia Familiare en de laatste jaren ook Professor in Residence van de Williamsstreet Family Therapy Centre in Perth (Australie), waar hij de laatste jaren ook grotendeels woonachtig is.

Aanbevolen:
DVD ‘TEACHER IN THE SCHOOL OF LIFE’ 2014 (MoleMann Mental Health)
HET KIND IN GEZINSTHERAPIE” (2010) en ADOLESCENTEN IN GEZINSTHERAPIE  2012 (MoleMann Mental Health en Hofgrefe uitgevers)
MULTIGENERATIONAL FAMILY THERAPY (Tools and resources for the therapist, 2017, Routledge New York / London)

Je kunt je opgeven voor de woensdag, de donderdag of beide dagen. Deelname aan een dag kost 110 euro, en 195 euro voor beide dagen.

Het bedrag gaarne overmaken op NL98 INGB 00000 48017 van de Stichting Lichaamsgerichte Psychotherapie te Voorburg o.v.v. Andolfi 2016
Deelname is definitief na betaling.

Programma:
Op beiden dagen is de ontvangst om 9:00 uur en start het programma om 9:30 uur. De indeling van het programma is afhankelijk van de indeling van de live consultation. Wanneer we het programma rond hebben zullen we dat sturen aan de deelnemers. We besluiten de dagen om 17:00 met een borrel.

Wanneer je een gezin wil inbrengen, waartoe we je van harte uitnodigen, vragen we je contact op te nemen met Cor Vreugdenhil [email protected] of Frank Asmus [email protected] .

Frank Asmus
Peter Simons
Cor Vreugdenhil

Bod Pa: Lessen van een sjamaan aan de hemelruiter.

Bod Pa: Lessen van een sjamaan aan de hemelruiter. Over verbinden en verschil maken.
Hommage aan Jean- Marie Govaerts (psycholoog- systeemtherapeut)
Op: 15 december 2017
In: Provinciehuis van Leuven

Verbinden en verschil maken zijn cruciale dynamieken en continue ontwikkelingsopdrachten binnen het menselijk bestaan en binnen relatievorming. Hoe kunnen we contact maken en ons verbinden met anderen, hoe kunnen we vormgeven aan het samen-zijn en samen-worden en dit zonder onze eigenheid te verliezen? En hoe kunnen we ook onszelf blijven, hoe kunnen we apart zijn en verschil maken zonder het contact te verliezen.

In deze studiedag reizen we doorheen het systemische landschap met zijn vele wisselende habitats en onderzoeken we hoe binnen verschillende relatievormen en in allerlei contexten deze beide polen aanwezig zijn. We exploreren hoe we als hulpverlener samen met onze cliënten beweging kunnen brengen en hoe er dynamische groei kan ontstaan.

De sprekers lieten zich allen inspireren door het werk van Jean- Marie Govaerts. Ze nemen ons mee in hoe zij de levenslessen van deze systemische leermeester wisten te interpreteren en te integreren in hun werk.
Het wordt vast een boeiende reis in een uitdagend landschap.

Medewerkers aan de studiedag zijn:

·         Jean-Marie Govaerts
·         Luc Declercq
·         Katrien De Koster
·         Siegrid Degryse
·         Bart Heirbaut
·         Mieke Hoste
·         Muriël Princen
·         Peter Rober
·         Inge Vanderstraete
·         Lieve Wijckmans

Informatie en inschrijven op de website van Rapunzel.

 

Het Dialogisch Perspectief in de Systeemtherapie.

Kortdurende Opleiding.

Voor systeem-, relatie-, en familietherapeuten en andere belangstellenden.

Wie perspectief zegt, bedoelt een situatie die men voor zich ziet en vooruit ligt in de tijd, in de toekomst. Het perspectief nodigt uit om reflectief er over na te denken en tenslotte te handelen.
Het Dialogisch Perspectief ( DP) komt het laatste decennium meer op de voorgrond in de systeemtherapie door de ontwikkeling van ‘ the Open Dialogue Practice’ o.l.v. prof. Jaakko Seikkula  e.a. (Finland) als een antwoord op de omstandigheden binnen de psychiatrie. 
‘Open Dialogue Practice’ vrij vertaald als het Dialogisch Perspectief (DP) gaat uit van verschillende bronnen met oa. Michael Bakthin ‘Polyfonie’, Daniel Stern(+) ‘The Present Moment’, John Shotter ‘Knowing from within’, Henri Bergson ‘de Tijd als Duur’, en anderen.

Meer informatie over deze 5-daagse opleiding vindt u in de bijlage en op www.stroom.consulting/opleiding-dialogisch-perspectief

BijlageGrootte
folder_4_kortdurende_jaaropleiding_supervisie_het_dialogische_perspectief_in_de_systeemtherapie.docx97.69 KB

‘Anders kijken, beter zien’

Voor haar 40-jarig bestaan organiseert de dienst klinische psychologie
van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV op 23 januari 2018 een studiedag
‘Anders kijken, beter zien’ in het AZ Sint-Jan, campus Sint-Jan Brugge.

In een algemeen ziekenhuis waar patiënten prioritair medische en verpleegkundige zorg krijgen, werken psychologen buiten de actie en de directe handelingen, aan de zijlijn, op afstand, vertragend.

Die plek maakt het hen mogelijk op een reflectieve metapositie te staan en de totale mens achter het vooraan liggende, zorgbehoevende symptoom te ontmoeten in zijn unieke beleving van pijn, verdriet, trauma, beperkingen, verlies, ...
Die ontmoeting komt tot stand via gespecialiseerd persoonlijkheidsonderzoek, neuropsychologisch en psychofysiologisch onderzoek, tekeningen en spel, alsook door luisteren, zwijgen en spreken, in diagnostische en therapeutische trajecten.

Workshops willen concreet ingaan op de wijze waarop die trajecten zich uittekenen in sommige gespecialiseerde deelgebieden: neurologie en geriatrie, oncologie en palliatieve zorg, pijn en psychofysiologie, psychiatrie, ouder-kind zorg en chronische ziekten/compliance, educatie en preventie.

Hoe dat zich vertaalt op organisatorisch en beleidsmatig vlak, wordt toegelicht.                       

Meer info en mogelijkheid tot inschrijving volgt in oktober 2017.

STUDIEDAG met Michele Scheinkman

STUDIEDAG met Michele Scheinkman op 23 november 2017:

From Reactivity to Intimacies:

A Multicultural/multifaceted Approach to Couples Therapy

VAN REACTIVITEIT NAAR INTIMITEIT: EEN VEELZIJDIGE EN MULTICULTURELE BENADERING VAN RELATIETHERAPIE

IN SAMENWERKING MET DE BVRGS

Tijdens deze studiedag zal Michèle Scheinkman beschrijven hoe zij haar model van de kwetsbaarheidscirkel gebruikt als de toegangspoort om verschillende soorten intimiteit te bevorderen in relatietherapie. De focus zal vooral gericht zijn op hoe de therapeut voorbij de weerstand van de partners kan komen en een narratief van kwetsbaarheid kan bevorderen, die ruimte maakt voor een dialoog over een meer bevredigende intieme afstemming op elkaar.

Aan de hand van casussen en videofragmenten zal Michèle toelichten:

·         hoe de impasse van het paar in de eerste sessie te vatten, hun wederzijdse triggers te identificeren en
·         hoe de ondertitels in verband met kwetsbaarheden en verlangens te lezen, die het uiterlijke gedrag van elke partner begrijpelijk maken.  

Na de middag zal het dan gaan over het deconstrueren van onze vanzelfstprekende noties over intimiteit en hoe onze cultuur, subcultuur, gender en stadium in de levenscyclus een impact hebben op onze verwachtingen van intimiteit.  Hoe kan de therapeut monolithische concepten vermijden en in de plaats daarvan werken met de persoonlijke en culturele voorkeuren van elk van de partners? Michèle zal een aantal relationele processen beschrijven, die naargelang de casus op een verschillende manier moeten ondersteund worden om de ervaring van intimiteit over een langere termijn te behouden en versterken.

Door middel van didactisch materiaal, casusvoorbeelden en videofragmenten zal ze aantonen hoe we emotionele en seksuele intimiteit kunnen bevorderen en hoe te werken met de complexiteiten, die aan de orde zijn als het gaat over herstel van intimiteit in situaties van ontrouw. 

Een paar artikels over de kwetsbaarheidscirkel van haar hand vind je bij de artikels op onze website. 

 

WORKSHOP met Michele Scheinkman op 24 november 2017:

From Reactivity to Intimacies:

An Advanced Workshop for Couples Therapists.

VAN REACTIVITEIT NAAR INTIMITEIT : EEN VERDIEPENDE WORKSHOP VOOR RELATIETHERAPEUTEN

IN SAMENWERKING MET DE BVRGS

In deze  verdiepende workshop zal Michèle Scheinkmann aansluitend bij de vorige dag met een kleinere groep zich meer richten op het trainen van interventies en hanteren van het model in de praktijk. 

Je zal in deze workshop leren:

-          de kwetsbaarheidscirkel te gebruiken als een middel om de cruciale elementen van de reactieve dynamiek van het paar in kaart te brengen en interventies te leren die hen helpen om te reflecteren, doelen te stellen en een meer bevredigende intieme afstemming tussen hen te faciliteren.
-          een ‘holding environment’ creeren om het therapeutische werk mogelijk te maken.
-          Het concept van ‘mentaliseren’ te gebruiken om voorbij de weerstand te geraken.
-          Hoe laag per laag van interactionele en contextuele niveaus naar intrapsychische en intergenerationele dynamieken te bewegen.
-          De dialoog bevorderen en emotionele, seksuele en cognitieve blokkades transformeren, die de ervaring van verbinding van dit paar in de weg staan.

De workshop zal zeer interactief zijn en de deelnemers kunnen ieder een eigen casus in kaart brengen, hun vragen daarbij stellen en hun therapeutische moeilijkheden en dilemna’s daarbij bespreken.

WIE IS MICHELE SCHEINKMAN?

Michele Scheinkmann, LCSW, is faculteitslid van The Ackerman Institute for the Family, waar zij zich specialiseert in opleiding relatietherapie. Daarnaast heeft zij een privé praktijk in New York.

Ze was voordien Directeur van de opleiding relatietherapie aan het Chicago Center for Family Health en faculteitslid van het department psychiatrie van University of Chicago. Tussen 2000 en 2005 was ze consultant aan het multiculturele Roberto Clemente Center in de East Village, New York.

Haar workshops in the US, Europa, Latijns Amerika en Azië worden zeer gewaardeerd voor haar conceptuele duidelijkheid, integratieve benadering en praktische toepasbaarheid bij vele relatietherapie thema’s.
Ze schreef verschillende artikels in Family Process over relatietherapie:

-          The Vulnerability Cycle: Working With Impasses In Couples Therapy (2004) with Mona Fishbane. (Nederlandse vertaling verscheen in Gezinstherapie Wereldwijd, jrg 18 (2007), nr 3, 241-271)
-          The Multi-level Approach: A Road Map to Couples Therapy (2008)
-          Beyond the Trauma of Betrayal: Reconsidering Affairs in Couples Therapy (2005).
-           Disarming Jealousy in Couples Relationships: A Multidimensional Approach (2010)
-          Breaking the Mold: Sculpting Impasses in Couples’ Therapy, with Peggy Papp and Jean Malpas.(2013)

Verdere info over haar en haar werk vind je op www.michelescheinkman.com

 

PRAKTISCH

DE VOERTAAL VOOR DE STUDIEDAG EN DE WORKSHOP IS ENGELS.

Studiedag op 23 november 2017 van 9.30 tot 16 uur.
-          TPC Antwerpen Wilrijk
-          Max aantal deelnemers: 170
-          Prijs:  € 120 (€ 100 voor leden BVRGS)

Studiedag en workshop (max aantal deelnemers 30) op 23-24 november 2017 van 9.30 tot 16 uur.
Wie aan de workshop wil deelnemen moet eerst de studiedag volgen.

Prijs:  € 300 (€ 270 voor BVRGS) voor beide dagen.

Inschrijven: Klik HIER

Systeemtherapie: state of the art

een serie workshops over actuele onderwerpen in de systeemtherapie, georganiseerd door het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie

Blijf leven of ga dood!
Mijn baby in hoofd en hart
Oude Vlam-Nieuwe Liefde?
Het huis van de gezonde relatie
Wie ben ik dat ik dit mag doen?
Leren leren: supervisie als blikopener
Gezin en onbegrepen lichamelijke klachten

Beste collega’s,
De doelstelling van deze serie is om informatie te geven over een aantal belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied, kennis en vaardigheden over te dragen en handvatten te bieden om behandelingen op persoonlijke en geïnspireerde wijze vorm te geven. De workshops zijn bedoeld voor gezins- en relatietherapeuten en systemisch werkende GZ-psychologen/psychotherapeuten die hun kennis willen verdiepen.
Er worden twee workshops op een dag aangeboden, waarbij elke workshop een dagdeel beslaat.
Inschrijving gaat per hele dag, dus er wordt ingeschreven op minimaal twee workshops. Het is mogelijk om op één of op meerdere dagen in te schrijven.
De workshops worden gegeven in ons eigen –nieuwe- pand. Er is slechts een zeer beperkt aantal plaatsen (25 per workshop) beschikbaar omdat onze ruimte niet meer deelnemers toelaat. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.
Accreditatie is aangevraagd bij de NVRG, de NVvPen de FGzPt.
Het programma staat op onze website: www.aigr.nl

Data: aandag 29 mei, vrijdag 30 juni, vrijdag 22 september, vrijdag 17 november
Tijdstip: 9.00 u tot 17.00 uur
Locatie: Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie
Prinsengracht 697 te Amsterdam
Kosten: € 185 per dag (voor twee workshops), inclusief lunch en borrel.
Inschrijving: https://www.ticketkantoor.nl/shop/aigr/nl
of via de website van het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie.