Opleidingen en studiedagen

Regels voor het publiceren van studiedagen en opleidingen

Welke opleidingen en studiedagen kunnen op de website van de BVRGS geplaatst worden?

  • Opleidingen en studiedagen die direct van belang zijn voor relatie- en gezinstherapeuten/systeemtherapeuten. Het onderwerp relatie- en gezinstherapie of systeemtherapie dient uitdrukkelijk vermeld te zijn in het doel van de studiedag/opleiding.
  • Langdurende opleidingen van meer dan 5 dagen komen niet in aanmerking voor publicatie op de website.

"Wat wil je nog meer weten over relaties? - Een ontmoeting in de huidige huiskamers"

We nodigen daarbij de inspirerende en belezen sprekers Dirk De Wachter en Jan Olthof uit.

Wanneer:

Vrijdag 4 mei
De sprekers starten stipt om 18h00 tot 20h00.
Ontvangst vanaf17h30 – Einde om 20h30.
Na de workshop signeren de sprekers hun boeken en mogelijkheid tot napraten met een glaasje.

Locatie:
De huiskamer van het Groenhof
Lauwerstraat 33
8000 Brugge

Kostprijs: 
15 euro.

Accreditering werd aangevraagd.  

Inschrijving: 
Inschrijving via mail naar [email protected] of via de rechtstreekse inschrijvingsknop op de website.
Inschrijving bevestigd na overschrijving op rekeningnummer:
BE96 7380 1966 9905 met vermelding van “uw naam – Lezing Relaties”
Aantal inschrijvingen beperkt!

Programma:
17h30 Ontvangst
18u. Verwelkoming en inleiding. (Chloë Goetinck)
18.10u. Scheiden bestaat niet: een narratief over liefde: op zoek naar huiskamergeluk. (Jan Olthof)
18.35u. PIL (Partners in Liefde) en Polyamoureus. Multitasking binnen en buiten de huiskamers? (Peter Lenaerts en Chloë Goetinck)
19u. Koffiepauze
19.20u. Liefde : onmogelijk, verschrikkelijk en noodzakelijk verlangen (Dirk De Wachter)
20u. Drankje, napraten en signeren

De huiskamergenoten:
Prof Dr. Dirk De Wachter :
Psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U. Leuven. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland.

Dr. Jan Olthof
Psychotherapeut en systeemtherapeut. Hij is oprichter en hoofddocent van de School van systemische opleidingen te Bunde. Hij is als systeemconsulent verbonden aan de afdeling gezinstherapie van GGZ-instelling Yulius te Rotterdam.

Peter Lenaerts
Klinisch psycholoog, gezondheidspsycholoog en psychotherapeut. Hij is oprichter van Sysoo (systeemtherapeuten Oostende), verbonden aan PsyBrugge, Psy3Gent en Springtijden Oostende. Hij is systeemtherapeut, opleider, supervisor en trainer.

Chloë Goetinck
Klinisch psycholoog, oplossingsgericht therapeut en systeemtherapeut. Zij is oprichtster en coördinator van PsyBrugge.

LIEFDE IN VERHOUDING: EEN NIEUW PERSPECTIEF OP TROUW EN ONTROUW

         Een studiedag met Esther Perel van de School voor Relatietherapie
         In samenwerking met de BVRGS

Datum:
Vrijdag 8 juni 2018 van 10 tot 17 uur.  Locatie: Zaal Elckerlyc, Frankrijklei 85-87, 2000 Antwerpen.

Kosten:
€ 130 bij inschrijving voor 1 mei.
€ 150 bij inschrijving na 1 mei.
€ 20 korting voor leden BVRGS en ex-studenten van onze jaaropleiding partnerrelatietherapie

Voertaal: Nederlands

Accreditatie is aangevraagd bij de NVRG.

 

PROGRAMMA     

Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt. 

Als (relatie)therapeuten hebben we regelmatig te maken met koppels en partners, die geschokt zijn door ontrouw. Ondanks het feit dat ontrouw veel voorkomt, staat de intensiteit van de reacties er op het begrijpen en herstel ervan in de weg.

De afgelopen 10 jaar heeft Esther Perel de wereld rondgereisd en honderden koppels geïnterviewd die te maken kregen met ontrouw in hun relatie. Ze was daarbij op zoek naar antwoorden op volgende vragen:   • Waarom gaan we vreemd?  • Waarom bedriegen ook gelukkige koppels elkaar?  • Waarom doet ontrouw zoveel pijn?  • Wat bedoelen we precies met ontrouw en overspel?  • Betekent ontrouw altijd het einde van een huwelijk? 

De kwaliteit van onze relaties bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van ons leven. En affaires geven ons een waardevol inzicht in onze persoonlijke en culturele instelling tegenover liefde, lust en verbondenheid. En ze leren ons ook veel over onze opvattingen over relaties: wat we verwachten, wat we denken te willen en waar we recht op menen te hebben. Door te begrijpen wat onze relaties bedreigt, zoals ontrouw, leugens, bedrog, verraad en vertrouwensbreuken, kunnen we sterkere relaties uitbouwen. De crisis van een affaire confronteert ons met de essentie van de relatie. Het is dikwijls de eerste keer dat koppels gesprekken aangaan, die ze jarenlang uit de weg zijn gegaan en waarvan ze dan beseffen dat ze die veel eerder hadden moeten voeren: Gesprekken over niet geziene noden, verlangens, frustraties en eenzaamheid. 

Er is in ons vak veel geschreven over preventie en herstel van ontrouw, maar veel minder over de betekenis en de motieven ervan. Esther Perel zal op deze dag spreken over de vele facetten van een verhouding: de pijn en ontwrichting als gevolg van verraad, maar ook de kick van de zelfontdekking. Wat moeten we met de dualiteit tussen de bevrijdende en zelfstandig makende dimensies van overspelige liefde en de schade, die deze kan aanrichten? 

Esther Perel: “Het is erg verleidelijk om affaires te herleiden tot seks en leugens, maar ik verkies om ontrouw te gebruiken als een toegang tot het complexe landschap van relaties en de grenzen, die we trekken om ze samen te houden. Ontrouw brengt ons oog in oog met de vluchtige en tegenstrijdige krachten van de passie: de verleiding, de lust, de impuls, de liefde en de onmogelijkheid ervan, de opluchting, de beknelling, de schuld, het gebroken hart, de zonde, de controle, de gekmakende achterdocht, de moorddadige drang om wraak te nemen, de tragische ontknoping. Deze thema’s bespreken vraagt een bereidheid om af te dalen in het labyrint van irrationele krachten. Liefde is een rommelige bedoening en ontrouw nog meer. Maar het is ook een inkijk, zoals geen ander, in de barsten en kwetsbaarheden van het menselijk hart.”  

Er zal ook ruime aandacht gaan naar de gevolgen van dit nieuwe perspectief op ontrouw voor onze praktijk van hulpverlening en (relatie)therapie.

Wie is Esther Perel?
Esther Perel, MA, LMFT is trainer, therapeut en een internationaal erkende autoriteit op het vlak van relatietherapie, interculturele relaties en cultuur en seksualiteit.

 

Inschrijven via opleiding op de website:
http://www.schoolvoorrelatietherapie.be/aanbod_opleiding.php?opleiding=89

http://www.schoolvoorrelatietherapie.be/uploadPdf/uploads/opleiding89.pdf

Leiden alle wegen naar Rome?

3e Naratief, collaboratief en dialogisch congres

20 en 21 april 2018

UTRECHT

Wij willen jullie van harte uitnodigen voor de volgende editie van ons congres!

Meer dan 30 workshops van narratieve, collaboratieve en dialogische praktijken in de lage Landen, 4 lezingen, 2 films, muziek en een theatervoorstelling!

Het volledige aanbod en de inschrijvingsmogelijkheid vind je op de website van de jeugdzorgacademie en dit via onderstaande link.

https://www.dejeugdzorgacademie.nl/aanbod-cursussen-jeugdzorg/opleiding-systeemtherapeut/3e-narratief-collaboratie-en-dialogisch-congres.html

Hopelijk tot gauw,

Het NDC-clubje

ZIE FOLDER IN BIJLAGE

BijlageGrootte
aankondiging_congres.pdf473.15 KB

'Focusing als innerlijk kompas - Gendlin & beyond'

Beste collegae, 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de VVCEPC in juni haar congres. Dit jaar organiseren we de junidag samen met Focussen Vlaanderen en zal deze dag doorgaan op 1 juni in Leuven. Het thema is 'Focusing als innerlijk kompas - Gendlin & beyond'. De folder kunnen jullie in bijlage vinden. Mogen wij vragen deze binnen jullie organisatie te verspreiden. 

Inschrijven kan via onze website www.vvcepc.be

Daar vinden jullie eveneens meer informatie.
We hopen jullie te mogen verwelkomen op deze boeiende dag! 

Met vriendelijke groet,
Het bestuur 

Voor meer informatie zie de folder in bijlage

BijlageGrootte
folder_junidag_2018.pdf862.08 KB

Nonviolent Struggle in Overcoming the Effects of Abuse

2 day workshop by Peter Jakob !!!!

 

2-day workshop Nonviolent Struggle in Overcoming the Effects of Abuse:
Non Violent Resistance as Trauma Therapy

Door Peter Jakob i.s.m. Jan Olthof

26 en 27 maart 2018!

Docent / Presenter
Dr Peter Jakob
Consultant Clinical Psychologist

With a background in social work, Peter has worked as Clinical Psychologist and Family Therapist in both CAMHS and Adult Mental Health for going on 35 years, specialising in children and families involved with child protective services. He has in-depth knowledge of treating trauma as the after-effect of childhood sexual abuse and other forms of sexual violence, physical abuse, neglect and domestic violence, as well as extensive experience in providing therapy for parents’ mental health problems.
Peter has introduced Non Violent Resistance to the UK. He has adapted the approach for heavily traumatised, multi-stressed families, and his work with looked-after children has inspired him to develop a child focus in NVR. Peter is a prolific national and international presenter.
Aiming to develop collaborative working relationships in which dialogue can flourish and service users’ experience and perspectives are centred in conversation, Peter considers social awareness as a cornerstone of engaged therapeutic practice.

Inhoud / Content

This workshop will introduce practitioners of Non Violent Resistance and New Authority, professionals working with traumatised clients, and psychotherapists to a new way of understanding the recovery from trauma: as a heroic struggle that rebalances power between the instigator and the recipient of abuse. There have been tremendous advances in working on a neuro-psychological level, but trauma is not only located in the individual body-mind, it also manifests itself in relationships between people. The family and the larger system of which the family is a part can be an arena, in which trauma is cascaded, or it become a recovery environment.
In this workshop, Peter Jakob will present his understanding of how nonviolent struggle can lay the groundwork for recovery from trauma, and introduce participants to some of the methods that can help facilitate this process. The presentation will move through different frames of reference, from understanding the service user as a diagnosable patient who has been harmed, to developing stories of survivorhood, and finally engaging the person to become the author of their own heroic resistance narrative. Many case examples will illustrate this therapeutic approach, and participants will have the opportunity to practice and experience some of its key methods in role play.

Praktische informatie
Locatie: Schoolpad 7, 6241 CK Bunde, The Netherlands
Datum: 26 - 27 maart, 2018
Tijd: 10:00 tot 17:30

Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor deze workshop door een e-mail te sturen aan: 
Mariëlle Gelissen, Psycholoog/Systeemtherapeut, Coördinator School voor systemische opleidingen
E-mail: [email protected]
Voor meer informatie kun je ook met Mariëlle contact opnemen via e-mailadres
of via 0031 (0)6 18050855.

Kosten
Deelname aan de workshop kost € 320 (incl. lunch), over te maken naar bankrekeningnummer: NL 93 ABNA 0438168062 t.n.v. School voor Systemische Opleidingen te Bunde

 

Over het verrijken van de eigen praktijk en het exploreren van je professionele identiteit

STUDIEDAG  BVRGS

Over het verrijken van de eigen praktijk en het exploreren van je professionele identiteit

Sylvia London

Grupo Campos Elíseos, México

16 maart 2018

BluePoint Antwerpen – Filip Williotstraat 9, Berchem

Vanuit een collaboratief perspectief is therapie een unieke kans om dialogische conversaties en samenwerkingsgerichte relaties aan te gaan. Daarbij gidsen persoonlijke en professionele ervaringen de therapeut. Zij ondersteunen de keuzes die gemaakt worden en de wijze waarop de professionele identiteit vorm krijgt.

Tijdens deze studiedag worden deelnemers uitgenodigd om te reflecteren op hoe persoonlijke en professionele ervaringen hun therapeutische praktijk en filosofisch-ethische positie beïnvloeden. Bij welke theoretische kaders, en technieken voelt de systeemtherapeut zich comfortabel? Wat is therapeutisch bruikbaar?

Door theoretische introducties, oefeningen, collegiale uitwisselingen, reflecties en een life consultatie word je gestimuleerd om te kijken naar de eigen ontwikkeling als therapeut en de wijze waarop overtuigingen en waarden je therapeutische relaties en eigen positionering informeren. Het beloofd een boeiend dag te worden voor therapeuten die durven stilstaan bij de eigen therapeutische stijl, mogelijkheden en valkuilen om van daaruit het eigen repertoire te vergroten.  

Voertaal: Engels

 

PROGRAMMA

9.00  –  9.30 u.     Onthaal
9.30  –  10.00 u.   Welkom en inleiding door Gilbert Lemmens, voorzitter BVRGS
10.00  – 11.15 u   Plenaire lezing door Sylvia London
11.15 - 11.45 u.    Koffiepauze
11.45 – 12.30 u.   Oefeningen

12.30 – 13.30 u.   Lunch

13.30 – 15.00 u.   Life Consultatie
15.00 - 15.30 u.    Koffiepauze
15.30 – 16.15 u.   Reflecties
16.15 – 16.30 u.   Afsluiting

16.30 - 17.30 u.   Receptie

 

INSCHRIJVEN:

Inschrijven via de website van de BVRGS
Uw inschrijving is pas bevestigd nadat wij uw inschrijvingsgeld hebben ontvangen.
Inschrijvingsgeld storten op het rekeningnummer van de BVRGS:
IBAN: BE43 0688 9837 2601 / BIC: GKCCBEBB met vermelden van uw naam en “Studiedag met Sylvia London”.

Accreditering voor artsen werd aangevraagd

Inschrijvingsgeld:

- Niet-Leden BVRGS:                                                                   € 130
- Leden BVRGS:                                                                          €   90
- In opleiding bij een BVRGS-erkend opleiding als systemisch
counselor of RGT/S (met vermelden van het opleidingsinstituut)   €   90

 

Sylvia London, M.A.,LMFT

Sylvia is erkend systeemtherapeut, mede oprichter en staflid van Grupo Campos Eliseos (GCE), Mexico City. Zij is geïnteresseerd in de toepassingen van postmoderne en sociaal constructionistische ideeën in diverse settingen. Sylvia  heeft 25 jaar ervaring in het werkveld, als  supervisor en opleider in de (geestelijke) gezondheidszorg, en als coach voor scholen en organisaties. Zij is verbonden aan het Houston Galveston Instituut , het Taos Instituut  en de Universidad de las Americas in Mexico City.  Sylvia geeft wereldwijd workshops, lezingen en trainingen.