Hoe werkt de Commissie Deontologie en Ethiek?
De Commissie Deontologie en Ethiek is een gedreven team van systemisch psychotherapeuten, supervisors en juristen. Onze missie is om klachten met respect en rechtvaardigheid te behandelen, in overeenstemming met onze deontologische code. Maar we zijn er ook om jou als counselor of als psychotherapeut te ondersteunen bij ethische of deontologische vraagstukken waar je mee te maken krijgt.
Of het nu gaat om een complexe deontologische situatie, een ethisch dilemma, of een minder complexe vraag waar je meer informatie over wilt, wij staan klaar om je te woord te staan en je te ondersteunen volgens de deontologische principes van ons vak. De code die wij onderschrijven, vind je hier.
Advies vragen aan de Commissie Deontologie en Ethiek
Ben jij lid van de BVRGS en heb je een vraag van deontologische of ethische aard? Dan kan je terecht bij de Commissie Deontologie en Ethiek via deontologie@bvrgs.be of via het aanvraagformulier. Mocht jouw vraag interessant zijn voor onze andere leden, dan kan de Commissie in overleg met de voorzitter voorstellen om deze openbaar te maken. Zo kunnen we leren van en door elkaar. Jouw anonimiteit blijft steeds gegarandeerd.
Klachtenprocedure bij de Commissie Deontologie en Ethiek
Alle leden van BVRGS verbinden zich ertoe onze deontologische code na te leven. Het niet naleven van deze code kan leiden tot sancties, zoals schorsing of uitsluiting van onze vereniging.
Elke persoon kan een klacht indienen tegen een lid van BVRGS waarvan hij meent dat deze zich heeft gedragen in strijd met de deontologische code van BVRGS, dit via het klachtenformulier op de website.
Indien nodig, kan de Commissie op elk moment bijkomende informatie opvragen alvorens verder over te gaan tot de behandeling van de klacht.
Indien de Commissie Deontologie en Ethiek op basis van de verstrekte gegevens bij indiening van de klacht van oordeel is dat de klacht ongegrond is, kan zij meteen overgaan tot het nemen van een beslissing zonder verdere behandeling.
Indien de Commissie van oordeel is dat de klacht verdere behandeling vereist, wordt de indiener en het betrokken lid of de betrokken leden hiervan op de hoogte gebracht. Het betrokken lid wordt tegelijkertijd ingelicht over de inhoud van de klacht. Alle betrokken partijen mogen vanaf deze kennisgeving geen rechtstreeks contact meer met elkaar opnemen, noch via hun vertegenwoordigers, tenzij de Commissie anders beslist. Elke poging tot bemiddeling, desgevallend op initiatief van de Commissie zelf, of elk contact verloopt via de Commissie. Samen met deze kennisgeving wordt aan de partijen meegedeeld dat zij elk de kans krijgen om hun standpunt uiteen te zetten. De Commissie behoudt hierbij het recht om bijkomend onderzoek te voeren. Elke partij kan indien zij dit wenst, gehoord worden door de Commissie. Zij vragen dit tijdig aan. De Commissie kan ook op eigen initiatief elke partij hiervoor uitnodigen. Indien de Commissie dit opportuun acht, kan zij overgaan tot bemiddeling tussen de twee partijen. Indien een bemiddelde oplossing wordt bereikt, kan de Commissie de procedure afsluiten zonder gevolg.
Bij het nemen van een beslissing heeft de Commissie de volgende mogelijkheden:
- De klacht is ongegrond;
- De klacht is gegrond;
- De procedure wordt afgesloten zonder gevolg.
Zij kan echter ook besluiten de procedure tijdelijk te schorsen indien zij dit opportuun acht.
Indien de Commissie oordeelt dat de klacht gegrond is, kan zij overgaan tot het opleggen van sancties, doch zij kan ook oordelen dat een sanctie niet aan de orde is. Ongeacht de Commissie de klacht gegrond of ongegrond acht, kan ze overgaan tot het opleggen van maatregelen.
De mogelijke sancties zijn de volgende:
- Een schriftelijke waarschuwing;
- Een tijdelijke schorsing;
- Een definitieve uitsluiting
De mogelijke maatregelen zijn de volgende:
- Een verplichte supervisie, te volgen bij een supervisor erkend door BVRGS, waarbij de Commissie het aantal supervisiegesprekken kan bepalen. Na het beëindigen van de supervisie bezorgen het betrokken lid en de supervisor elk een kort verslag aan de Commissie Deontologie en Ethiek over het verloop en de bevindingen waarna de Commissie een nieuwe beslissing kan nemen.
- Een tijdelijke schorsing alvorens over te gaan tot een beslissing ten gronde.
Alle betrokken partijen worden op de hoogte gebracht van de beslissing van de Commissie. Deze wordt eveneens overgemaakt aan de Raad van Bestuur.
Elke betrokken partij die het niet eens is met de beslissing van de Commissie Deontologie en Ethiek, heeft de mogelijkheid beroep aan te tekenen via mail deontologie@bvrgs.be en dit binnen een maand na de ontvangst van de beslissing. Deze mededeling wordt vervolgens samen met de beslissing van de Commissie Deontologie en Ethiek voorgelegd aan de Raad van Bestuur van de BVRGS. De Raad van Bestuur besluit vervolgens om de beslissing te bevestigen of te hervormen. Eens de Raad van Bestuur een besluit heeft genomen wordt de beslissing definitief.
De indiener heeft het recht om op elk moment zijn klacht te laten vallen. De Commissie kan dan besluiten de klachtenprocedure af te sluiten zonder gevolg, maar heeft ook de mogelijkheid om zelf verder te gaan met het onderzoek in het kader van haar onderzoeksrecht.
De Commissie beschikt over het onderzoeksrecht, wat betekent dat zij het recht heeft om zelf over te gaan tot onderzoek als zij er van op de hoogte zou komen dat een lid van BVRGS zich zou gedragen hebben in strijd met de deontologische code van de BVRGS of in strijd met een definitieve beslissing. Indien de Commissie na onderzoek meent dat er gegronde redenen zijn om bovenvermelde strijdigheden te vermoeden, neemt ze contact op met het betrokken lid. Deze krijgt, indien hij dit wenst, de gelegenheid gehoord te worden of de Commissie kan dit verzoeken. De Deontologische Commissie kan na het uitoefenen van haar onderzoeksrecht op dezelfde manier overgaan tot het nemen van een beslissing als bij de klachtenprocedure, die eveneens wordt meegedeeld aan de Raad van Bestuur. Het betrokken lid beschikt over dezelfde beroepsmogelijkheid als bij de klachtenprocedure.