Visie BVRGS

In deze visietekst formuleren we hoe we kijken naar onze systemische identiteit en onze systemische praktijk. We danken onze collega’s van de pijler ‘Systemische Identiteit’ voor deze tekst! 

Waar staan we voor? 

Mens-en wereldbeeld

Geen ik zonder de ander. Mensen staan nooit op zichzelf.

Elke mens leeft in relaties en in een sociale en maatschappelijke context. Gezin, familie, school, werk, buurt, de bredere maatschappelijke en historische context hebben impact op een persoon.
Wat mensen denken, voelen, doen en verwachten ontstaat in wisselwerking met anderen en met de omgeving. Wat mensen doen en zeggen, heeft omgekeerd ook impact op anderen en creëert mee de realiteit.

Er is altijd wederzijdse beïnvloeding. Wij staan voor circulair denken. Beïnvloeden en beïnvloed worden gebeurt tegelijkertijd.
We gaan ervan uit dat het geheel meer is dan de som van de delen. Systemisch werken kent verschillende ingangen en beseft dat welke weg je ook neemt, je steeds het geheel en de delen beïnvloedt.

Een mens is daarom een knooppunt van relaties: met zichzelf, met andere (levende en niet meer levende) mensen, plaatsen, voorwerpen, dieren. Ook als therapeut of counselor maken we deel uit van dit knooppunt van relaties. Ons denken, ons voelen, onze innerlijke dialoog nemen we altijd mee in onze samenwerking met de cliënt en de vele systemen waar die zich in bevindt. Dit maakt dat we altijd co-creëren.

De drie tijdsdimensies zijn onderdeel van de therapeutische setting. Er is steeds de link met het toen, het nu en hetgeen nog komt. Verleden, heden en toekomst zijn samen aanwezig tijdens de sessies.

Lijden, kwetsbaarheid, diagnose

In ons therapeutisch werk vertrekken we niet vanuit pathologie of diagnoses.  De bezorgdheid en het lijden van de cliënt(en) is ons startpunt. Van daaruit gaan we op zoek naar de bredere verhalen. Problemen ontstaan in de intermenselijke uitwisseling en in een veelheid van contexten. Zowel de krachten als de moeilijkheden krijgen een plek.  In de systemische benadering onderzoeken we de context en de interactiepatronen waarbinnen de klachten kunnen worden begrepen en hebben we oog voor de veerkracht en steunbronnen in het netwerk.  We kijken naar interpersoonlijke relaties, maar ook naar de sociale en maatschappelijke leefomstandigheden van mensen.

Herstel, verandering en welzijn

We gaan ervan uit dat mensen experten zijn in hun eigen leven. Therapeutisch werken is steeds een samenwerking met cliënten en hun systemen. Naast de invloed van de vele interpersoonlijke relaties is er in systeemtherapie steeds interesse voor en betrokkenheid op de leefomstandigheden van mensen.

Systeemdenken en systeemtheorie kunnen houvast bieden bij het begrijpen van maatschappelijke vraagstukken. Dynamieken die op het micro-niveau spelen, doen zich eveneens voor op het meso- en macro-niveau. We hebben een geschiedenis waarin systeemdenken zich niet enkel beperkte tot hulpverlening. Het zijn de maatschappelijke instituten die mee ‘change agents’ kunnen zijn. We hopen dat het systeemtheoretisch denken hier meer ingang zal vinden, en zo preventief en pro-actief zal werken.