Aanbevolen lectuur

DoodGewoon

publicatiedatum: 
11/09/2017
Auteur(s): 
Lies Scaut
Summary: 

Hoe gaan kinderen om met afscheid en verdriet?
Hoe praten we met hen over een overlijden?
Hoe help je kinderen in hun rouwproces?

BijlageGrootte
doodgewoon.pdf1.44 MB

Moet ik nu bang zijn?

publicatiedatum: 
11/09/2017
Auteur(s): 
Lies Scaut en Eric de Soir
Uitgeverij: 
Lannoo
Summary: 

De hele wereld is geschokt door de aanslagen in onder meer Parijs, Brussel en Nice. Het is bijna onvermijdelijk dat ook kinderen in contact komen met beelden ervan. Maar hoe leg je zulke gruweldaden uit aan je kind? En hoe neem je hun angst weg als je eigenlijk zelf ook bezorgd bent? Psychotherapeute Lies Scaut en traumapsycholoog Erik de Soir vertrekken vanuit concrete vragen die kinderen na de aanslagen hebben gesteld. Ze tonen hoe je met je kind in gesprek kunt gaan over terreur, hoe je tijdig een trauma herkent en hoe je hun veerkracht in tijden van angst kunt versterken. De vele praktische tips maken dit boek tot een absolute must read voor ouders en leerkrachten.

BijlageGrootte
moet_ik_nu_bang_zijn.pdf2.18 MB

Positief agressief

publicatiedatum: 
07/06/2017
Auteur(s): 
Marjan Gryson & Veerle De Waele
Uitgeverij: 
Lannoo
ISBN: 
EAN: 9789401440851
Summary: 

Onze wereld kan best wat meer veerkracht gebruiken. Daarvoor zijn creativiteit, keuzevrijheid, coping √©n vuistkracht nodig. Leer die facetten kennen en ontdek zo de tangodansende bokser, po√ęzieminnende voetballer, origamiplooiende bouwvakker, stoere naaister of macho yogaleraar in jezelf en anderen. Agressie fascineert. Tegelijk vinden we agressief gedrag verwerpelijk. Maar bestraffing werpt weinig vruchten af. Positief agressief biedt een inspirerend alternatief. Het vertrekt vanuit de idee dat agressie een kracht is, die alleen schadelijk wordt bij een gebrek aan keuzes. Wie zijn of haar waaier aan keuzes uitbreidt, kan agressie tot een positieve kracht ombuigen. Met theorie, cases en oefeningen daagt dit boek je uit om buiten de grenzen van het gangbare te denken. Het reikt je de taal aan om agressie op een oplossingsgerichte en baanbrekende manier te benaderen. Een zorgzame aanpak die de kracht erin durft aanspreken, stimuleren en zelfs groter maken.

https://www.lannoocampus.be/nl/positief-agressief

 

 

Goed genoeg? Een nieuwe visie op ouderschap

publicatiedatum: 
18/12/2016
Auteur(s): 
Inge De Waele
Uitgeverij: 
Pelckmans Pro
ISBN: 
ISBN 978 94 6337 015 8
Summary: 

Wanneer ben je een goede ouder? Het beeld dat sterk leeft in onze prestatiegerichte maatschappij is dat je er als ouder voor moet zorgen dat je kind zich kan ontwikkelen tot een zelfredzame en op alle vlakken succesvolle volwassene. Iedere ouder doet zijn uiterste best om aan die verwachtingen te voldoen.
In Goed genoeg? presenteert Inge De Waele geen bundeltje kant-en-klare opvoedadviezen. Wel leert ze ouders het spanningsveld tussen ouder en kind te omarmen. Het boek leert ouders anders kijken naar ouder-kindrelatie en eventuele moeilijkheden bij de opvoeding.

Inge De Waele werkte vijftien jaar lang als psycholoog en sociaal pedagoog voor een vormingscentrum gespecialiseerd in onderzoek naar opvoeding en voor- en naschoolse opvang van kinderen. Sinds 2004 is ze verbonden als lector aan de vakgroep Sociaal Werk van de Hogeschool Gent. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk voor systeempsychotherapie.

Ze debuteerde in 2003 met het baanbrekend boek Samen uit elkaar. Ouder blijven na de scheiding

Liefde is meer dan chemie

publicatiedatum: 
05/08/2016
Auteur(s): 
Alfons Vansteenwegen
Uitgeverij: 
Witsand uitgevers
Summary: 

Over liefde, wetenschap en de kracht van verwondering

Aankondiging van het boek in bijlagen

BijlageGrootte
boek_fons_kaft.jpg44.69 KB
boek_fons.jpg59.33 KB

Luister naar mij. Kinderen helpen na trauma

publicatiedatum: 
24/06/2014
Auteur(s): 
Ingrid Delameilleure
Uitgeverij: 
Lannoo Campus
Summary: 

Hoe help je kinderen een trauma verwerken ?


Wanneer kinderen getuige of slachtoffer zijn van een traumatische gebeurtenis ervaren zij machteloosheid en controleverlies. Een aantal kinderen zal hierna stressreacties vertonen. De steun die een kind uit zijn onmiddellijke omgeving krijgt, zal mee bepalend zijn in het verwerkingsproces van het trauma. Goed reageren op de signalen van een kind, stressreacties herkennen en steun bieden op het juiste moment zijn cruciaal in het verwerkingsproces.

Luister naar mij geeft in heldere taal inzicht in trauma en hoe het verwerken van een traumatische gebeurtenis bij een kind verloopt. Naast kennis biedt het boek heel wat praktische tips om kinderen met traumasignalen te ondersteunen.

Luister naar mij is een waardevolle bron van informatie voor alle hulpverleners die te maken hebben met trauma bij kinderen.


'Ingrid Delameillieure heeft de gave zich helemaal te kunnen geven voor de zorg voor het getraumatiseerde kind. Dit maakt het boek voor mij zo intens. Denken over traumazorg als leidraad die mensen beter leert leven;'
Peter Adriaenssens, kinderpsychiater


Ingrid Delameillieure is klinische psycholoog en gezinstherapeut. Zij werkt in het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Limburg en de Communicatiegroep Hasselt. Zij is lid van de Deontologische Commissie van de BVRGS.

BijlageGrootte
luister_naar_mij._ingrid_delameilleure.jpg170.24 KB