Aanbevolen lectuur

Samen in gezinstherapie

publicatiedatum: 
25/10/2017
Auteur(s): 
Peter Rober
Uitgeverij: 
Pelckmans Pro
ISBN: 
978-94-6337-069-1
Summary: 

‘Samen in gezinstherapie’.

In het boek stelt auteur Peter Rober, hoogleraar aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven, dat gezinstherapeuten moeten afstappen van het medische 'probleem-diagnose-behandeling’-model van psychotherapie, en moeten nadenken over een andere manier om gezinnen te benaderen. In dit boek wordt gezinstherapie in de eerste plaats opgevat als een dialoog tussen levende mensen. Hij benadrukt de wederkerigheid en relationele context die als achtergrond dienen bij een therapeutische ontmoeting, waarbij de gezinsleden sommige emoties tonen en andere onderdrukken. De gezinstherapeut moet in de sessie zorgvuldig navigeren en proberen met elk van de gezinsleden een warme band te krijgen, ook al verschillen sommige gezinsleden grondig van mening of leven ze in pijnlijke spanning met elkaar

Dit boek vertrekt van het wetenschappelijk onderzoek over psychotherapie in het algemeen en over gezinstherapie in het bijzonder. Toch staat de therapeutische praktijk centraal en is het boek rijk aan nauwgezet geanalyseerde gevalsstudies van gezinnen in nood.

 

TUSSEN MENSEN

publicatiedatum: 
10/10/2017
Auteur(s): 
Annie Nuyts en Lieve Sels
Uitgeverij: 
LANNOO
Summary: 

Er leven miljarden mensen op onze planeet. Allemaal staan ze op een of andere manier in verbinding met elkaar. Het hoeft daarom niet te verwonderen dat de kern van relaties, hoe ze ontstaan en hoe ze zich ontwikkelen, ons intrigeert. Dit boek ontrafelt het gebied 'tussen mensen' en laat zich daarvoor inspireren door het contextuele gedachtegoed van de Hongaarse psychiater en familietherapeut Ivan Boszormenyi-Nagy. Zijn ideeën over rechtvaardigheid, betrouwbaarheid, wederkerigheid en dialoog vormen de rode draad in de zoektocht naar de essentie van onze relaties. Tussen mensen wordt geïllustreerd door tal van verhalen van 'echte' mensen en kritische reflecties van experten uit verschillende domeinen. Zo geven de auteurs onder anderen het woord aan Frans de Waal, Inge Vervotte, Johan Braeckman, Rudi Vranckx, Thomas Vanderveken en Stephen Nagy.

 

Bestel nu met 10% korting en gratis verzending. Surf naar www.lannoo.be/tussen-mensen en gebruik de code bvrgs in uw winkelmandje. Deze actie is alleen geldig via de webshop van Lannoo en zolang de voorraad strekt.

Verlangen naar Verbinding

publicatiedatum: 
29/09/2017
Auteur(s): 
Gerrie Reijersen van Buuren
Uitgeverij: 
ACCO
ISBN: 
978-94-92398-04-8
Summary: 

Het diepste verlangen van mensen is verbonden te zijn en te blijven met hun dierbaren. Het zijn relaties die ons maken of breken en de kwaliteit van ons bestaan bepalen.

Gerrie Reijersen van Buuren beschrijft, aan de hand van relationele, natuurwetten en principes, hoe je menselijke verbindingen tot stand brengt en onderhouden kunt waarbij je jezelf en de ander recht doet.

Deze relationele natuurwetten zijn door Prof. I. Boszormenyi-Nagy beschreven en uitgewerkt in een 30 tal begrippen. Reijersen van Buuren heeft de meest praktisch inzetbare uitgewerkt.

Ieder hoofdstuk omvat zo’n prominent begrip wat zij in delen praktisch uitwerkt. Ieder deel illustreert zij met een casus uit haar praktijk waarbij zij vervolgens haar overdenkingen tijdens het werken met die cliënt verwoordt. Tenslotte eindigt ieder deel met een concrete tip/handreiking/suggestie waarmee je als lezer in de praktijk aan de slag kunt. In dit boek maakt zij niet alleen deze relationele natuurwetten inzichtelijk maar mede middels de bekende Beeldtaal, laat zij de lezer meekijken in het hoofd van de therapeut. Dit laatste is zeer gewaagd en maakt het boek interessant voor zowel de therapeut als de cliënt.

Verlangen naar Verbinding
Uitvoering: Paperback
Pagina’s: 252
Prijs: €22,95

Moet ik nu bang zijn?

publicatiedatum: 
11/09/2017
Auteur(s): 
Lies Scaut en Eric de Soir
Uitgeverij: 
Lannoo
Summary: 

De hele wereld is geschokt door de aanslagen in onder meer Parijs, Brussel en Nice. Het is bijna onvermijdelijk dat ook kinderen in contact komen met beelden ervan. Maar hoe leg je zulke gruweldaden uit aan je kind? En hoe neem je hun angst weg als je eigenlijk zelf ook bezorgd bent? Psychotherapeute Lies Scaut en traumapsycholoog Erik de Soir vertrekken vanuit concrete vragen die kinderen na de aanslagen hebben gesteld. Ze tonen hoe je met je kind in gesprek kunt gaan over terreur, hoe je tijdig een trauma herkent en hoe je hun veerkracht in tijden van angst kunt versterken. De vele praktische tips maken dit boek tot een absolute must read voor ouders en leerkrachten.

BijlageGrootte
moet_ik_nu_bang_zijn.pdf2.18 MB

DoodGewoon

publicatiedatum: 
11/09/2017
Auteur(s): 
Lies Scaut
Summary: 

Hoe gaan kinderen om met afscheid en verdriet?
Hoe praten we met hen over een overlijden?
Hoe help je kinderen in hun rouwproces?

BijlageGrootte
doodgewoon.pdf1.44 MB

Positief agressief

publicatiedatum: 
07/06/2017
Auteur(s): 
Marjan Gryson & Veerle De Waele
Uitgeverij: 
Lannoo
ISBN: 
EAN: 9789401440851
Summary: 

Onze wereld kan best wat meer veerkracht gebruiken. Daarvoor zijn creativiteit, keuzevrijheid, coping én vuistkracht nodig. Leer die facetten kennen en ontdek zo de tangodansende bokser, poëzieminnende voetballer, origamiplooiende bouwvakker, stoere naaister of macho yogaleraar in jezelf en anderen. Agressie fascineert. Tegelijk vinden we agressief gedrag verwerpelijk. Maar bestraffing werpt weinig vruchten af. Positief agressief biedt een inspirerend alternatief. Het vertrekt vanuit de idee dat agressie een kracht is, die alleen schadelijk wordt bij een gebrek aan keuzes. Wie zijn of haar waaier aan keuzes uitbreidt, kan agressie tot een positieve kracht ombuigen. Met theorie, cases en oefeningen daagt dit boek je uit om buiten de grenzen van het gangbare te denken. Het reikt je de taal aan om agressie op een oplossingsgerichte en baanbrekende manier te benaderen. Een zorgzame aanpak die de kracht erin durft aanspreken, stimuleren en zelfs groter maken.

https://www.lannoocampus.be/nl/positief-agressief

 

 

Goed genoeg? Een nieuwe visie op ouderschap

publicatiedatum: 
18/12/2016
Auteur(s): 
Inge De Waele
Uitgeverij: 
Pelckmans Pro
ISBN: 
ISBN 978 94 6337 015 8
Summary: 

Wanneer ben je een goede ouder? Het beeld dat sterk leeft in onze prestatiegerichte maatschappij is dat je er als ouder voor moet zorgen dat je kind zich kan ontwikkelen tot een zelfredzame en op alle vlakken succesvolle volwassene. Iedere ouder doet zijn uiterste best om aan die verwachtingen te voldoen.
In Goed genoeg? presenteert Inge De Waele geen bundeltje kant-en-klare opvoedadviezen. Wel leert ze ouders het spanningsveld tussen ouder en kind te omarmen. Het boek leert ouders anders kijken naar ouder-kindrelatie en eventuele moeilijkheden bij de opvoeding.

Inge De Waele werkte vijftien jaar lang als psycholoog en sociaal pedagoog voor een vormingscentrum gespecialiseerd in onderzoek naar opvoeding en voor- en naschoolse opvang van kinderen. Sinds 2004 is ze verbonden als lector aan de vakgroep Sociaal Werk van de Hogeschool Gent. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk voor systeempsychotherapie.

Ze debuteerde in 2003 met het baanbrekend boek Samen uit elkaar. Ouder blijven na de scheiding

Liefde is meer dan chemie

publicatiedatum: 
05/08/2016
Auteur(s): 
Alfons Vansteenwegen
Uitgeverij: 
Witsand uitgevers
Summary: 

Over liefde, wetenschap en de kracht van verwondering

Aankondiging van het boek in bijlagen

BijlageGrootte
boek_fons_kaft.jpg44.69 KB
boek_fons.jpg59.33 KB

Luister naar mij. Kinderen helpen na trauma

publicatiedatum: 
24/06/2014
Auteur(s): 
Ingrid Delameilleure
Uitgeverij: 
Lannoo Campus
Summary: 

Hoe help je kinderen een trauma verwerken ?


Wanneer kinderen getuige of slachtoffer zijn van een traumatische gebeurtenis ervaren zij machteloosheid en controleverlies. Een aantal kinderen zal hierna stressreacties vertonen. De steun die een kind uit zijn onmiddellijke omgeving krijgt, zal mee bepalend zijn in het verwerkingsproces van het trauma. Goed reageren op de signalen van een kind, stressreacties herkennen en steun bieden op het juiste moment zijn cruciaal in het verwerkingsproces.

Luister naar mij geeft in heldere taal inzicht in trauma en hoe het verwerken van een traumatische gebeurtenis bij een kind verloopt. Naast kennis biedt het boek heel wat praktische tips om kinderen met traumasignalen te ondersteunen.

Luister naar mij is een waardevolle bron van informatie voor alle hulpverleners die te maken hebben met trauma bij kinderen.


'Ingrid Delameillieure heeft de gave zich helemaal te kunnen geven voor de zorg voor het getraumatiseerde kind. Dit maakt het boek voor mij zo intens. Denken over traumazorg als leidraad die mensen beter leert leven;'
Peter Adriaenssens, kinderpsychiater


Ingrid Delameillieure is klinische psycholoog en gezinstherapeut. Zij werkt in het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Limburg en de Communicatiegroep Hasselt. Zij is lid van de Deontologische Commissie van de BVRGS.

BijlageGrootte
luister_naar_mij._ingrid_delameilleure.jpg170.24 KB